Argumente

7 motive pentru a lucra cu un profesionist:

  • vrei sa stii cu precizie care e situatia patrimoniului;
  • vrei sa stabilesti care e valoarea corecta a averii nete a societatii si implicit a asociatilor, fiindca ai nevoie de o baza solida pentru decizia ta de a investi;
  • simti nevoia sa iti optimizezi fiscalitatea si vrei sa achiti la vreme taxele si impozitele;
  • vrei sa-ti optimizezi sursele de finantare si sa le utilizezi eficient;
  • vrei sa limitezi riscurile de pierderi financiare din cauza unei contabilitati deficitare sau a erorilor de interpretare a legilor (mereu in schimbare...);
  • doresti sa ai o buna evidenta a personalului salariat, sa beneficiezi de sustinerea drepturilor si obligatiilor partilor in raporturile de munca;
  • ... astfel incat informatiile oferite de catre profesionistul contabil sa-ti simplifice activitatea, sa-ti usureze deciziile, sa te ajute sa descoperi oportunitatile de dezvoltare si - mai ales! - sa-ti aduca bunastarea si linistea pe care le-ai visat mereu!

Contabilul tau stie sa aplice corect normele contabile?

Motto: Daca nu-i in plus, e sigur in minus!
La o societate de comert en-gros, la vremea platii impozitului pe profit, patronul isi iesea din minti. De ce are atat de mult de plata cand firma nu are bani si depozitul este plin de marfa? Explicatia era simpla pentru un ochi avizat: fosta contabila inregistra discountul de pe facturile primite de la furnizori pe contul de venituri, in loc sa diminueze valoarea de achizitie a marfii. Astfel societatea inregistra un profit nereal de mare si datora un impozit pe profit pe masura, cat timp stocul de marfa era in depozit, fara miscare.

Ai clasificat corect bunurile pe care le produci, astfel incat sa nu risti amenzi?

Motto: Vanatorul vanat …
Un mic producator de jaluzele la comanda, pentru persoane fizice cat si juridice, s-a trezit la un control al Garzii Financiare ca i se stabileste o amenda consistenta pentru ca vinde cu amanuntul bunuri catre persoane fizice fara a avea casa de marcat. Societatea a demonstrat ca bunurile vandute sunt de fapt bunuri de folosinta indelungata pentru vanzarea carora nu are obligatia de a utiliza casa de marcat. Comisarii au plecat impacati pentru ca au avut de a face cu un contribuabil corect!

Stii ce ai in magazie?

Motto: Paza buna trece primejdia rea.
Tare s-au mai speriat patronii unei societati cu activitate de productie atunci cand inspectorii aflati in control au stabilit o diferenta considerabila de impozit pe profit. Acestia au constatat ca documentele de provenienta a unor materii prime sunt eliberate de niste firme fantoma si au recalculat impozitul pe profit. Societatea, avand o evidenta corecta a stocurilor, a prezentat fisele de magazie ale materiilor prime respective, demonstrand ca acestea au fost consumate intr-o foarte mica masura si prin urmare nu au diminuat profitul cu valoarea integrala a facturilor. Diferenta de impozit pe profit reiesita din calculele organelor de control a fost in consecinta mult diminuata.

Cunosti regulamentele privind operatiunile in numerar?

Motto: Micile socoteli fac marile prietenii!
In general, orice patron cunoaste ca plafonul zilnic de plati in numerar catre persoane juridice este de 10.000 lei. Insa nu toti dau atentie si faptului ca in acest plafon sunt incluse si avansurile spre decontare acordate pentru platile la furnizori, cat si faptul ca din acest plafon nu poate fi achitata o suma mai mare de 5.000 lei pentru un furnizor. Desconsiderarea acestor aspecte este aspru sanctionata si poate crea dezechilibre considerabile in bugetul societatilor.

Aplici reglementarile privind evidenta formularelor cu regim special?

Motto: Succesul sta in amanunte.
Exista si societati in care lucrurile se petrec aproape de ideal: patronii pregatesc frumos actele, evidenta contabila este tinuta in termen si corect, nimanui nu-i este frica de un control inopinat...pana vine! Toti stiu ca sunt in regula ... pana inspectorul scoate procesul verbal si consemneaza amenda. Toti ridica din umeri si se mira. Chiar daca totul era corect, lipsea un mic amanunt: fisa de magazie a formularelor cu regim special pentru registrul unic de control.

Dar cu intocmirea dosarelor de personal, cum stai?

Motto: Iubeste pe aproapele tau!
Cand vine vorba despre personal, patronii stiu ca trebuie sa incheie pentru fiecare angajat un contract de munca. Mare le e mirarea atunci cand organele de control constata nulitatea contractului de munca din cauza lipsei unei banale adeverinte medicale pentru angajare!

Cunosti reglementarile privind acordarea indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca?

Motto: Toti am fost copii odata!
Noile reglementari privind acordarea indemnizatiilor pentru cresterea copilului pana la doi ani, intr-un cuantum generos, au pus pe jar multi angajatori si pe beneficiarele acestora. Nu putine au fost cazurile in care societatea a inregistrat pierderi cauzate de despagubirile cerute de catre tinerele mame, datorita acordarii nelegale a indemnizatiilor pentru cresterea copilului pana la doi ani, in conditiile in care acestea nu aveau indeplinit stagiul de cotizare.

Si acum, hai sa vedem daca stii care sunt taxele locale pe care le datorezi!

Motto: Iubiti si cainii vagabonzi!
Cand vine vremea unei licitatii, patronii stiu ca trebuie sa plateasca o sumedenie de taxe si sa scoata multe certificate care sa confirme calitatea lor de buni contribuabili. Multumiti ca au toti banii pregatiti si au toate actele necesare de la contabila, alearga pe la toate institutiile bucurosi la gandul ca poate vor prinde un contract bun, ca doar indeplinesc toate conditiile cerute! Cand sa rasufle usurati in fata ghiseului, surpriza: “Cum sa va dau certificat? Nu ati achitat taxa pentru caini comunitari !”
copyright 2005 - FINCO expert                                              design si programare - TheSign